Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

De (Nieuwe) Palmboom

1781 – Heden.

Tot voor kort was deze molen de museum molen nu is de Distillers Academy er gevestigd.

Op de Noordvest staat deze schitterend gerestaureerde molen. De molen brandde geheel uit bij de zogenaamde Kratonbrand van 19 juli 1901. De Kraton was een grootschalig fabriekscomplex aan de andere kant van de Noordvestsingel. Toen in dit complex brand uitbrak zorgde overvliegende vonken er voor dat de molen De Palmboom afbrande. De resterende stomp heeft 90 jaar diverse functies gehad maar begin jaren negentig van de vorige eeuw kwam de herbouw van de molen op gang. Deze was in 1993 gereed en onder de naam De Nieuwe Palmboom gingen de deuren open. Links de gevelsteen van molen De (Nieuwe) Palmboom. De meeste molens hebben een gevelsteen die op de een of andere wijze verwijst naar de naam van de molen.

 

Distillers Academy Schiedam is dé plek voor iedere fan en fijnproever, die zich smakelijk en vermakelijk wil verdiepen in de bijzondere wereld van ‘het gedistilleerd’.

Workshops, masterclasses en tours geven inzicht, begrip en kennis in het subtiele proces van distilleren, het onderscheid tussen verschillende distillaten, de diversiteit en eigenheid van de merken en de rol van de ambachtelijke brandershistorie in de stad Schiedam. Met plezier en trots trekt de Distillers Academy op met de grote Schiedamse distilleerders. Belangrijke producenten met krachtige merken, die zijn gesterkt door ambacht, kwaliteit, traditie en innovatie.

Het aanbod van Distillers Academy Schiedam is volop in ontwikkeling. In 2021 zal het cursusaanbod worden uitgebreid. Hou de website in de gaten voor updates.

 

De molens van Schiedam

De Noordmolen

1803 – heden

Deze molen staat op de Noordvest, een 100 meter van De Nieuwe Palmboom. Op deze plaats heeft al vanaf de 15de eeuw een molen gestaan. In 1707 wordt hier een houten molen door een stenen molen vervangen doch dat is geen succes. De molen vangt te weinig wind, hij wordt afgebroken en dichterbij het water herbouwd, ongeveer op de huidige plaats. In de jaren dertig van de vorige eeuw wordt er geen gebruik meer gemaakt van windaandrijving en wordt er een dieselmotor geplaatst. Nadat de wieken, het staartwerk, de kap en de balie zijn verwijderd blijft er een zogenaamde peperbus over. Deze dieselmotor staat nu als een soort van monumentje in een plantsoentje bij de ’s-Gravelandseweg, daar waar een smalle voetgangersbrug over de Noordvestsingel ligt.

Na de Tweede Wereldoorlog koopt de gemeente Schiedam de peperbus met de bedoeling er weer een maalvaardige molen van te maken. De eerste fase – rond 1962 – richt zich op de kap, het staartwerk, wiekenkruis en balie.  Op het oog was De Noordmolen eind jaren zestig weer een normale molen maar pas begin jaren zeventig was hij maalvaardig.

 

 

De Vrijheid

1785 – heden.

Deze (gerestaureerde) molen staat op de Noordvest tegenover branderij De Tweelingh waar hij ook voor maalt. De molen draait voornamelijk in de weekenden en is volledig ingericht en uitgerust met drie koppel stenen, waarvan er één een elektrische hulpaandrijving heeft. Misschien de minst aansprekende molen in Schiedam, maar nog echt als maalmolen in gebruik.

Molen De Vrijheid, op de foto links met De Noord in de achtergrond staat nog steeds te dromen aan het water van de Noordvest. Alleen de bebouwing aan de oevers is sterk veranderd. De zwaan in een karakteristiek brandersraam siert de ingang van de molen en uiteraard ontbreek een gevelsteen niet. Ter vergelijking het beeld van de Vrijheid (Maagd van Holland) in Rotterdam en de gevelsteen in de molen.

 

In vroeger tijden

Boven de 7  van de 8 molens in Schiedam, bovenstaande molens hebben met de jenever industrie te maken, de achtste is een poldermolen bij Vijfsluizen.

De Kameel.

 

2010 - Heden. Op het Doeleplein, de hoek van de Schie en de Noordvestsingel staat de nieuwste aanwinst op molengebied welke op 14 mei 2011 (molendag) officieel in gebruik is gesteld.  Daarmee bevestigend dat Schiedam dé molenstad van Nederland is geworden.

 

 

 

De vorige molen De Kameel stond ongeveer op dezelfde plek van 1715  tot 1868 in de nabijheid van de Overschiesepoort.

 

 

Dagje S’DAM

S’DAM biedt een aantal tours en proeverijen, gericht op gin, jenever en gedistilleerd. Leuk in combinatie met de Distillers Masterclass of voor een dagje in Distillers District Schiedam.

 

Kijk voor het actuele aanbod op www.sdam.nl

In de molen is een thans een sfeervol restaurant gevestigd. Restaurant De Noordmolen is zo’n 40 jaar een begrip in Schiedam en omstreken. Het is een unieke gelegenheid die faam geniet tot ver buiten onze grenzen.

De molens van schiedam deel 2
De molens van schiedam deel 2