Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

Nolet / Ketel 1

Opvallend is dat in een traditioneel bouwwerk, zoals een molen dat immers is, de moderne tijd haar intrede heeft gedaan. Met wieken die zijn voorzien van speciaal ontwikkelde stroomlijn-systemen is hij aangepast om elektriciteit op te wekken. Daardoor is de kap van de molen  10% hoger dan  van een traditionele molen. De      
stelling om de molen, ook wel balie genoemd, hoeft niet betreden te worden om de wieken op de wind te draaien, het zogenaamde kruien. Ook de staart van deze molen is niet functioneel, de molen is zo ingericht dat het kruien volautomatisch van binnenuit gebeurt.
Desondanks, en hoewel een stukje verwijderd van de overige molens die op de vorige pagina’s beschreven staan, een blikvanger voor Schiedam en een bezoek waard.

Molen De Nolet

2005 - heden

De Noletmolen is met ruim 42 meter de hoogste van de Schiedamse molens. De molen ziet eruit als een stellingmolen maar is dat niet. Het is de ontvangstruimte van de Nolet Distellery en daarmee een blikvanger voor buitenlandse gasten.

Nolet.

 

Hollands glorie: Ketel One Vodka & Gin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mildste wodka die er te koop is, zo loven Amerikaanse wodkadrinkers de Ketel One Vodka die distilleerderij Nolet uit Schiedam in 1991 in de Verenigde Staten introduceerde. Inmiddels is Ketel One de op twee na best verkochte import-wodka in Amerika, waar het als mysterieus, exclusief en ambachtelijk bekendstaat.

 

In Nederland loven de jeneverdrinkers de Ketel 1 Jenever als de mildste jenever. KETEL 1 wodka en jenever danken hun naam aan de oudste, actieve distilleerketel van Schiedam, ketel nummer 1.

 

In Nederland is familiebedrijf Nolet – onder leiding van de tiende (Carel) en elfde (Bob en Carel junior) generatie – vooral bekend door Ketel 1 jenever, die het bedrijf in 1977 op de markt bracht. Het is volgens Nolet de best verkochte jenever van Nederland. Maar jenever is op zijn retour en de afname van het aantal jeneverdrinkers in Nederland drijft stokerij Nolet de wodkamarkt op. In Nederland is jenever nog steeds het belangrijkste product voor Nolet, buiten de grenzen is wodka nummer één. Driekwart van de omzet komt uit de export ervan. Dit jaar verscheept Nolet 1,5 miljoen dozen (à 9 liter) naar het buitenland. De meeste naar Amerika, waar het bedrijf een 75 man sterke vestiging onder leiding van Carel junior bezit. Een nieuw product is hun Gin waarmee ze hoge ogen gaan gooien op de Nederlandse en internationale markt.

Nolet Distillery is geboren en getogen in Schiedam. In 1691 streek Joannes Nolet er neer tussen de graanpakhuizen. Nu, 327 jaar later, is Nolet Distillery, met haar eeuwenoude tradities en moderne technologie, nog altijd thuis in de stad waar de jeneverproductie in de achttiende en vooral negentiende eeuw zijn hoogtepunt bereikte. Schiedam blijft voor Nolet Distillery dan ook de geboortegrond waar hun hart ligt en van waaruit zij inmiddels naar vele internationale markten exporteert.

Jenevermuseum
Jenevermuseum