Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

Vanaf de Rotterdamsedijk, de dijk tussen Schiedam en Rotterdam en vroeger de enigste verbindingsweg tussen deze steden, kijken we omstreeks 1890 over een weide gebied (nu Schiedam Oost) naar de molens van Schiedam. De molens op de voorgrond stonden aan de Broersvest, nu een drukke verkeersweg in Schiedam. De kerk rechts is de Singelkerk (tevens huidige Luduinabasaliek) en de toren in het midden is die van de Grote Kerk.

Schiedam molenstad

Molenstad Schiedam, dat mag de Schiedammer vandaag de dag met recht zeggen. Er staan nu acht molens in de stad. Oude, gerestaureerde en/of herbouwde molens, maar ook geheel nieuwe molens in oude stijl. Nieuw gebouwd volgens oude tradities. Op de volgende pagina’s laat ik je kennis maken met deze trots van Schiedam.

 

The Amazing Stroopwafels zingen: Hij ziet aan 't einde van de lange dijk / Een stad waar korenmolens staan / Een lokkend vergezicht voor reizigers / 't Is nog een goed kwartier te gaan. Komende vanaf Rotterdam, aan het eind van de lange Rotterdamsedijk, had je omstreeks 1890 een fraai zicht op de molens en het moet inderdaad bij draaiende wieken geleken hebben of je naar de stad gelokt werd. Dat dit ook nu nog zo is, zien we bij de nieuwe molen De Kameel. Aan de toegangsweg vanaf Rijksweg A20 naar het centrum van de stad word je als het ware door de draaiende wieken verder de stad ingelokt.

 

Op de volgende pagina’s beperk ik me tot 7 molens in het centrum van Schiedam die ik je graag wil laten zien. Waarom? Ik ben geen molengek. Maar de Schiedamse molens vormen wel een uniek stuk historisch erfgoed in een stad met een rijk jenever verleden en daarin hebben de molens een belangrijke rol gespeeld. Zonder molens was er geen jenever geweest en zonder jenever was Schiedam niet wat het nu is. Dat is iets waar Schiedammers trots op mogen zijn, dat een rijk verleden in leven wordt gehouden en waar mogelijk uitgebreid.

 

Schiedams laatste aanwinst op molengebied, de Babbersmolen valt buiten het bestek van de jenever industrie. De Babbersmolen is een poldermolen.

 

Op deze zeer oude  kaart van Schiedam staan vrijwel alle molens die in en om Schiedam gestaan hebben ingetekend. De kaart geeft het Schiedam van begin 1810 weer.  Heel goed is de kring van 17 molens op de Broersvest, Noordvest en Westvest te zien. Nee, een Zuidvest was er niet. Naar het zuiden liep de Nieuw Haven en de Buitenhaven met daar tussenin het stadspark De Plantage en de Lange Nieuwstraat en daar aan het eind, in de Hoofdstraat, staat nu de molen De Nolet iets voorbij waar op de kaart molen De Ploeg staat. (Op de kaart  is het zuiden rechts)

 

Molens die na 1810 gebouwd zijn staan uiteraard niet op deze kaart.

 

 

 

 

De Schiedamse molens

Een muis uit de museummolen De Walvisch.

Deze muis is op reis naar Australië gegaan en u kunt dit volgen op de facebookpagina van de muis, klik op de muis.

De molens van Schiedam
De molens van Schiedam

In schiedam staan de meeste molens op betrekkelijke korte afstand van elkaar. Beginnend bij de Kameel  tot aan molen De Walvisch is de wandeling ongeveer één kilometer. Je loopt zo van de ene molen naar de andere. De moeite waard.