Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

De echte oude en overige Schiedamse jenevers

Grote spelers op de wereldmarkt voor gedistilleerd zijn al eeuwenlang in Schiedam gevestigd.

 

Denk aan de elf generaties Nolet van Nolet Distillery, bekend van Ketel 1 Jenever, Nolet’s dry gin en de wereldwijd verkochte Ketel One Vodka. Evenals het andere grote familiebedrijf De Kuyper Royal Distillers, ’s werelds grootste producent van cocktaillikeuren. Het Schiedamse Onder de Boompjes heeft in naam de op één na oudste distilleerderij van Nederland. Familiebedrijf Herman Jansen, kwaliteitsproducent van diverse beroemde brands, zoals Notaris en Sonnema Berenburg, is hier al sinds 1777 gevestigd. Ook jonge merken als Loopuyt Gin, Bobby’s Gin en Catz Dry Gin bevinden zich in Schiedam.

Om tegenwicht te bieden aan de opkomst van de op kolomdistillaten gebaseerde jenevers, de zo genoemde jonge jenevers (zie eerdere pagina’s op deze site), stelde het stadsbestuur van Schiedam in 1902 een speciaal keurmerk in ten faveure van de traditionele branderijen: Echte Schiedamse jenever. Op dit moment zijn nog slechts twee jenevers voorzien van dit keurmerk: het in het Schiedamse jenevermuseum gestookte 'Old Schiedam' en 'Notaris jenever', dat gestookt wordt in branderij De Tweelingh.

Herman Jansen - Notaris jenever

 

De jenever die uit deze branderij komt is uniek en zeldzaam. Deze Notaris jenever staat op gelijke hoogte met de originele malt whisky’s en cognacs die de tijd hebben gekregen te rijpen tot volledige volwassenheid. Om een jenever als Notaris te kunnen stoken is een mengsel nodig van 3 uitgelezen granen. Deze granen komen in molen De Vrijheid, welke naast de branderij staat, tot rust voordat ze gemalen worden. Uit die granen wordt een moutwijn gestookt volgens een authentieke en zeer tijdrovende methode.

 

Na het stoken wordt de moutwijn in vier delen gesplitst. Eén deel ondergaat geen verdere bewerking en wordt apart bewaard. Het tweede deel wordt in een kleine distilleerketel met jeneverbessen tot gebeide gestookt. Het derde deel vormt de basis voor een zeer fijne versterkte moutwijn van 80% alc.

 

Van het laatste deel wordt met een zorgvuldig kruidenmengsel een korenwijn gestookt die er uiteindelijk voor zorgt dat Notaris z’n zachte en vooral kruidige karakter krijgt. De vier delen samen vormen uiteindelijk Notaris jenever. Al met al een werkwijze die veel tijd kost. Zoveel tijd dat Notaris jenever slechts in beperkte hoeveelheid gestookt kan worden. Overigens is Notaris jenever een 100% biologisch product. Na al dit ambachtelijk werk wordt de zogenaamde oude jenever opgeslagen op eikenhouten vaten gelijk de whisky. Dat was nog nooit eerder gedaan en daar zijn ze Herman Jansen zo’n twintig jaar geleden mee begonnen. Het resultaat mag er zijn, een voortreffelijke jenever.

 

Het familiebedrijf Herman Jansen produceert al sinds 1777 gedistilleerde dranken. Herman Jansen brengt oer-Hollandse dranken op de markt, zoals Sonnema en Notaris jeneverspecialiteiten. Maar ook bekende internationale merken, zoals Glen Mansion Whisky, Savoy Club, Tribelle Triple Sec en Delaforce Port. Het huidige Herman jansen is wereldwijd actief en biedt een gevarieerd en eigentijds assortiment.

 

Deze branderij-distilleerderij is ontstaan door een fusie van Delftse Vlek (1860) en het Schiedamse Herman Jansen (1777) onder de naam UTO. Sinds 2011 heet dit bedrijf weer Herman Jansen. De geschiedenis van de UTO, een bekende naam in de Schiedamse jenever industrie, begint in 1777 bij de distillateurfamilie Jansen, als Pieter Jansen de basis legt voor een branderij. Eén van zijn nazaten, Herman Jansen, richt in 1898 een glasfabriek op om niet afhankelijk meer te zijn van bottelarijen. Jansen kiest als naam “Uit Tegenweer Opgericht” (UTO). Die fabriek sluit in 1922 maar vijftig jaar later krijgt UTO een andere betekenis, als de naam van de nieuwe distilleerderij. Ontstaan uit een fusie tussen de firma Herman Jansen en het Delftse Vlek & Co (van een vlekje wegwerken) wordt Unaniem Tot Overeenstemming (UTO).

 

Maar er wordt veel meer gemaakt bij Herman Jansen. Zo wordt er het succesvolle Bobby’s Schiedam Dry Gin, likeur maar ook whisky gemaakt van het merk Glen Mansion waarvan veel Ingrediënten gewoon uit Schiedam komen. Glen Mansion Scotch Whisky (met een alcoholpercentage van 40%) is een blend van de beste Schotse graan- en maltwhisky’s en onderscheidt zich door een rijke gouden glans, een robuust en krachtig aroma en een lange, zachte afdronk met een zweem van heerlijk geurend eikenhout. Na zorgvuldige distillatie en minimaal drie jaar rijping op eikenhouten vaten worden de whisky’s gemengd door Herman Jansen’s dochterbedrijf Dew Hill Co. Ltd. in Glasgow, Schotland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notaris 3 years is een smaakvolle en aromatische jenever, samengesteld uit vier moutwijndistillaten en heeft drie jaar in alle rust kunnen rijpen in eikenhouten vaten. De fijnste ingrediënten en de zorgvuldige bereiding in combinatie met de rustperiode en het eikenhout zorgen voor de bijzondere, volle zachte aromatische smaak van deze jenever.

 

Notaris moutwijnjenever 10 years is samengesteld uit vier moutwijndistillaten en heeft vervolgens meer dan tien jaar op eikenhouten vaten kunnen rusten en rijpen. De inwerking van het eikenhout, samen met zorgvuldig geselecteerde kruiden én de beste jeneverbessen geven een smaak die niet onder doet voor een zeer goede malt whisky.

 

Notaris moutwijnjenever 15 years is een zeer complexe maar toch ook een toegankelijke jenever. De Notaris 15 years samengesteld uit viermoutwijn distillaten is minimaal 15 jaar lang op eikenhouten vaten gerijpt. Deze Notaris 15 years is bijzonder door zijn rijping, maar ook door de met zorg geselecteerde kruiden en jeneverbessen.

De firma Herman Jansen werd wereldberoemd door haar jenevermerk Kabouter. De grote naamsbekendheid van dit merk is waarschijnlijk mede te danken aan de herkenbaarheid van het logo, in combinatie met de slogan “drink louter kabouter”.

Nolet
Nolet