Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Jenever.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

Brandersbuurt

Vanouds zijn er veel stokerijen en destilleerderijen gevestigd in Schiedam. Door de destilleerderijen en moutwijnstokerijen in de stad kreeg deze de bijnaam "Zwart Nazareth". Er was veel kolenverbranding nodig voor het destilleren maar ook bij de glasfabrieken (z.g. Glashutten) branden de vuren goed.

Bekende namen voor met name jenever zijn/waren onder andere: De Olifant, Wenneker, De Kuyper, Nolet en Herman Jansen (De Tweelingh, Kabouter)
Ook de bijbehorende bedrijvigheid was goed vertegenwoordigd in Schiedam, zoals bandslagers en kuiperijen, kurkfabrieken en drukkerijen voor de etiketten. Veel van deze bedrijven waren gevestigd aan straten en stegen gelegen in de "Brandersbuurt" (zie het gele gedeelte van de luchtfoto uit 1928) met veelbetekenende namen als "Achter de Teerstoof" en "Verbrande Erven". Hoewel de naamgeving van deze straten uit een andere periode van de geschiedenis in Schiedam stamt.
In het gedeelte over “jenever” van deze website  kom ik daar op terug.

Wat duidelijk te zien is op deze luchtfoto is dat de stad ophield bij de vesten (grachten), zeker in noordelijke richting.

Voor de duidelijkheid heb ik het water lichtblauw ingekleurd.

Bovenstaande luchtfoto is van 1967, het grote slopen is reeds begonnen en is vrijwel niet meer te stoppen. Ter verduidelijking heb ik enige namen ingevuld.

Zakkendragershuisje
Beurs
De Noord
De Vrijheid
Wennekerspand
Wennekerspand
NOORDVEST
SLUIS
SCHIE
St AnnaZusterstraat
Spinhuispad

· Raam

· De Doelen

· HBS

· Proveniershuis

· Singelkerk

 

Oude en nieuwe Koemarktbrug

Havenkerk

Grote kerk

Stadhuis

Branderij de Olifant  

Opklikken voor groot  

Volgende pagina.
Volgende pagina.