Start.Familie nieuws.Ons zomerverblijf.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.
Station Hofplein was het Rotterdamse begin- en eindpunt van de zogenaamde Hofpleinlijn, de voormalige ZHESM (Zuid Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij)  lijn tussen Rotterdam en Scheveningen en was de eerste elektrische spoorlijn in Nederland.
Het eerste stationsgebouw op deze plaats werd geopend op 1 oktober 1908. Het bijzondere halfronde gebouw, ontworpen door Jacobus Pieter Stok werd gebouwd aan het drukke vooroorlogse Hofplein, dat even ten oosten lag van het huidige Hofplein. Het stationsgebouw werd gescheiden van het emplacement
en de perrons door het luchtspoor Rotterdam-Dordrecht. Onderlangs was een passage. Het stationsgebouw kwam op de plaats van enkele woningen en koffiehuizen, waaronder dat van het later bekend geworden café Loos. Loos heeft deze gedwongen situatie in zijn voordeel omgezet door zich tijdelijk onder het emplacement en later, prominent, in het stationsgebouw te vestigen.
In 1908 reed de eerste elektrische trein in Nederland van Rotterdam naar Scheveningen. Voor het kopstation in Rotterdam en het aansluitende spoor­viaduct werden nieuwe bouwmaterialen gebruikt en jonge ontwerpers     
ingeschakeld. Het resultaat was een technisch hoogstandje van beton, verstopt achter Jugendstil-decoraties. Hier kan je meer lezen over dit station.
Het bombardement op Rotterdam maakte in 1940 een einde aan dit legendarische kopstation met dito restaurant Loos. Het twee kilometer lange Hofpleinviaduct bestaat nog wel en wacht op een nieuwe bestemming.
Gedeeltelijk over het voormalige trace van de Hofpleinlijn rijdt nu Randstadrail (metro) tussen Rotterdam Slinge en Den Haag CS.
In tegenstelling wat veel mensen denken was de toegang tot het eigenlijke station niet via het ronde café Loos maar links en rechts van café Loos, daar waren de toegangspoorten naar de eigenlijke stationshal  dit is duidelijk te zien op de foto van het bebouw in Miniworld en dat betreft dan de Zeemeerminpoort.
Neptunus poort voor de oorlog
Zeemeerminpoort na het bombardement
Restanten na het bombardement mei 1940
De eerste elektrische trein in Nederland kreeg de bijnaam ‘Blokkendoos’. Hier staat hij gereed op station Hofplein voor zijn rit naar Scheveningen. 
Ook in Mini World Rotterdam ontbreekt dit model niet.
De Delftsche Poort in Rotterdam was een stadspoort waarvan de laatste in 1764 werd gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter de Swart. In de jaren 30 van de 20e eeuw stond de poort in de weg: Rotterdam wilde een betere doorstroming van het toenemende verkeer. Men besloot de poort zo'n honderd meter te verplaatsen (afbreken stuitte op te veel weerstand). In 1939 begon men met de verplaatsing van het geheel. De onderbouw was in 1940 gereed, tijdens het bombardement werden zowel dit gedeelte als de opgeslagen beeldhouwwerken beschadigd. Een jaar later werd besloten dat "naar het inzicht van de meerderheid van de geraadpleegde deskundigen de poort niet meer afgebouwd kon worden en moest zij geheel verdwijnen". Op de foto’s ziet u de voor en achter kant van de poort en de foto van Miniworld is een zogenaamde nachtopname.
Volgende pagina.
Volgende pagina.

Ook de Rotterdamse trams rijden vrolijk rond in Miniworld, of het nu de paardentram is of de oude vertrouwde klassieke vierasser met aanhangwagen die in Rotterdam nu dienst doet als toeristische rondrit tramlijn 10. Op de bovenste oude foto is de paardentram op weg van Overschie naar Rotterdam (Slagveld) nabij molen de Vlaggeman aan  de Rotterdamse Schie en onderstaand staat lijn 2 gereed voor z’n rit naar Charlois op een besneeuwd stationsplein.