Start.Familie nieuws.Ons zomerverblijf.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.
De Telegraaf van 6 januari 1970 meldt het volgende:

Van een onzer verslaggevers.
ROTTERDAM, dinsdag. Tientallen meters hoge grijze rookkolommen hingen gisteravond boven het Groot Handelsgebouw in Rotterdam en trokken
over de stad door een spectaculaire brand in een grote opslagruimte van een groothandel In textiel. De brand was gisteravond rond negen uur door nog onbekende oorzaak in het magazijn van de Firma Dehnert & Jansen uitgebroken. Grote hoeveelheden woningtextiel, gordijnen, vloerbedekking en linoleum vatten vlam.
De brandweer maakte gebruik van enkele waterkanonnen, omdat naast het magazijn een opslagruimte lag waar bussen en vaten met grote hoeveelheden harsen, was en kit lagen opgeslagen. Vrij regelmatig ontploften bussen met explosieve Inhoud.
Brand in het Groothandelsgebouw op 5 januari 1970.

Klik op de foto’s voor een groter een leesbaar beeld

Ahrens-Fox was een Amerikaans merk van motorbrandspuiten. In Europa is dit merk alleen ingezet bij de brandweer van Rotterdam.

 

Behalve het imposante uiterlijk van deze voertuigen waren ook de technische prestaties opvallend. De 6-cilinder in lijn geplaatste motor was speciaal voor brandweerdoeleinden ontworpen. De maximumsnelheid bedroeg ongeveer 75 km/u. Deze motor was, zoals in de praktijk bewezen, bijzonder geschikt voor zogenaamd duurbedrijf. De pomp was uitgevoerd als dubbelwerkende 4-cilinderpomp met de sterk in het oog vallende zuig- en perswindketel. De maximale pompcapaciteit bedroeg ruim 1000 gallons of ruim 3875 liter water per minuut bij 1100 omwentelingen per minuut van de motor, bij 80 meter opvoerhoogte

Volgende pagina.
Volgende pagina.