Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

De Drie Koornbloemen

1770 – heden.

Deze molen staat op de Noordvest hoek Vlaardingerdijk. Deze molen werd in 1770 gebouwd door 18 branders, die samen 26 aandelen hadden, zogenaamde molenporties. Toentertijd kosten een aandeel in een molen ongeveer 200 euro.

 

Omstreeks 1830 is aan de molen een molenaarswoning gebouwd waarvan het vermoeden bestaat dat de woning gedeeltelijk gefundeerd is op de oude Vlaardingerpoort.

Sinds 1976 is de gemeente Schiedam de eigenaar en zijn er enkele restauraties uitgevoerd. Met komende restauraties wil men het pelwerk weer aanbrengen maar voorlopig draait de molen alleen voor de prins dat wil zeggen alleen voor de show. Het is de oudste nog bestaande molen in Schiedam.

De Walvisch

(museum & molenwinkel)

1794 – heden.

De nieuwe museummolen en deeluitmakend van het nieuwe museumkwartier in Schiedam.

Deze molen staat aan de Westvest en is bekend door de grote brand op 14 februari 1996, die de molen – vlak na een restauratie – geheel vernielde. Dat was niet de eerste brand want ook in 1938 was er brand in deze molen. In 1999 is de molen weer volledig hersteld en draait en maalt weer als vanouds.  

De molen dankt zijn naam aan de Groenlandse walvisvaart en dat zie je terug in de gevelsteen van de molen.In de molen vind je een enorm aanbod aan bakprodukten. Wie iets speciaals wil baken, dit is hét adres.

Echte Schiedamse jenever
Echte Schiedamse jenever