Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

Stafkaarten Rotterdam e.o.

Welke hobby’s heb ik nog meer? Het staat hierboven al beschreven, fotograferen is er een van maar een andere wellicht wat vreemd. Het lezen van land(staf)kaarten, geef mij een landkaart en ik kan er zo een uurtje of wat naar kijken, natuurlijk wel afhankelijk van wat voor kaart en hoe groot de kaart is. Daarom is het voor mij niet alleen maar kijken maar is het echt de kaart lezen. Iets verder op deze site laat ik u daarmee kennis maken bij de bekende kaart van de 3 Schieën maar ik mag ook graag (oude) stafkaarten lezen. Iets verder op deze site kunt u lezen dat het soms mogelijk is om verschillende interesses te combineren.

Stafkaarten van Rotterdam en omgeving. De kaart links is de situatie begin 1940, nog voor het noodlottige bombardement en waarschijnlijk hebben de Nederlandse militairen deze kaart gebruikt bij de verdediging van Rotterdam. De kaart hierboven is gemaakt de de Engelse luchtmacht, de R.A.F., en toont Rotterdam in 1944 waarbij duidelijk is te zien welk gedeelte van Rotterdam door het bombardement is weggevaagd.

 

Onder op het eerste gezicht twee min of meer dezelfde kaart van westen van Rotterdam en Delfshaven. De linker is de oudste en daarbij valt op dat de Waalhaven nog niet gegraven is, voor Delfshaven een soort van eiland ligt, de Ruigeplaat welke op de rechterkaart niet meer te zien is. Wel is op deze kaart de nieuw gegraven Schihaven te zien evenals de Veerhaven en de haaks daarop gegraven Westerhaven.Deze laatste heeft feitelijk nooit als haven gefunctioneerd. Leuk zijn ook dat de trajecten van de veerbootjes staan ingetekend. In het hoofdstuk op deze website over Rotterdam combineer ik mijn kaartenhobby met mijn belangstelling voor oud Rotterdam.

Rotterdam
Rotterdam