Onderstaande tekst is nog steeds uit 1962
En nu het pièce de résistance (voornaamste hoofdstuk), de binnenstad van Schiedam.
De sanering, die altijd hand in hand gaat met modernisering en verfraaiing, is een
taak die in de laatste jaren met kracht en durf ter hand is genomen. Maar de noodzakelijkheid
daarvan is zeker niet een ontdekking van na de bevrijding van 1945. Ook al voor de
eeuwwisseling (1899-
De nieuwe brede Broersvest werd – naar de mening van sommige nog niet ruim genoeg – bebouwd, er werd een ruim verkeersplein aangelegd, en met het Hemagebouw (Singelwijck flat) kreeg Schiedam zijn eerste wolkenkrabber. Nadat het oude postkantoor tegen de grond was gegaan, werd de voorheen smalle Oranjestraat verbreed en met de Gerrit Verboonstraat aaneengesmeed tot een doorlopende brede verkeersweg. De straat Nieuwe Haven werd verbreed ten koste van het water, achtereenvolgens werden er twee nieuwe bruggen gemaakt, de mond van de Burgemeester Knappertlaan verbreed.
Na de bevrijding in 1945 werd de sanering van de binnenstad en haar modernisering
opnieuw ter hand genomen. Na was het noorderkwartier aan de beurt. (zie de volgende
webpagina over de Brandersbuurt). Meer dan welke andere wijk ook, was Schiedams oude
noorderkwartier, besloten tussen Schie, Noorvest, Vellevest en Dam, karakteristiek
voor de negentiende-
Het was reeds lang een anachronisme (iets dat niet meer past in zijn eigen tijd), Schiedams noorderkwartier. De oude branderijgebouwen werden aangepast aan andere doelen, hun vaak fraaie gevels soms onherkenbaar verminkt. Want sinds tientallen van jaren is de alcoholindustrie samengetrokken in enige grote fabrieken en Schiedams ouwetijers zijn al lang historie. De stadsregeerders grepen in. De oude grachtjes zijn gedempt. De aangevreten, afbrokkelende achtergevels met uitbouwen van de Breedstraat spiegelen zich niet meer in het rioolvocht van de Zijlgracht; huizen en gracht, dat alles is verdwenen.
Sanering
Men heeft vastberaden de bijl gezet in Schiedams eens zo karakteristieke noorderkwartier met zijn krotten en open riolen. Het wordt sinds enige jaren doorsneden door brede verkeerswegen, die de oude stad verbinden met de wijk Nieuwland en met de gordel van industrieën aan haar zelfkant. De oude Spoelingbrug over de Schie, die het noorderkwartier met de binnenstad verbond, is verdwenen. De nieuwe brede Proveniersbrug die hem vervangt, heeft zich van zijn voorganger een twintig meter verwijderd ten einde zich te kunnen distantiëren van de functie van zijn voorganger. Die proveniersbrug laat – o, teken des tijds – het oude noorderkwartier links liggen en mikt onmiddellijk op de nieuwe stad, op Nieuwland. Een nieuw stadscentrum is in statu nascendi (in staat van wording), het stadsdeel dat ten noorden begrensd wordt door de Schie, ten zuiden door de Lange Kerkstraat, de Singel en het Emmaplein. Een vervallen stadsdeel zal tegen de grond gaan, een aantal verouderde woningen zullen verdwijnen.
Onbewoonbaarverklaringen en afbraak zijn zeker geen novum in Schiedam, Reeds in de
twintiger jaren is men met de sanering begonnen. De Kleien Baan, een vervallen hofje
tussen Broersveld en Broersvest, werd afgesnoerd. In plaats van de vervallen eenkamer
woningen met keukentje, kwam het Passage-
Ofschoon de bouw van Schiedams stadskantoor nog niet in zicht is tenminste niet voor hen die niet over een ongewoon scherp gezichtsvermogen beschikken, is men al begonnen de plannen van het stadsdeel te realiseren, voor zover dat mogelijk is zonder een al te forse ingreep in de woningvoorraad. Het sjofele middenblok in het noordelijk deel van de Broersvest, is tegen de grond gegooid en er is een brede boulevard aangelegd van de Lange Kerkstraat af naar de nieuwe Proveniersbrug, die de schakel vormt tussen de oude stad en de weg in het verlengde van de Broersvest, dat leidt naar de industriële wijk ten westen van de Schie. De voormalige begraafplaats is vervormd tot een plein, in het verschiet het voorplein van het stadhuis. De Singel is door een brede verkeersweg verbonden met de Lange Kerksstraat en in de toekomst zal ook die straat onder handen worden genomen. Het plan bestaat de zuidelijke straatwand zuidwaarts te verschuiven. De lijn die de toren van de R.K. kerk van de Singel verbindt met de oude St. Janskerk, zal de as moeten vormen van de nieuwe verkeersweg.
Nogmaals dit waren plannen uit 1962 en de tekst is ook van 1962.
Het oude stadshart in 1962
De Rotterdamsedijk met achter het tramperron de huisjes ‘Tien Geboden’, het pand rechts op de foto bestaat nog steeds en is thans Proeflokaal Sijgje.
Koemarkt, Broersvest en de Singelwijck flat (Hemaflat).
Vanaf de Koemarkt en Koemarktbrug (onderzijde foto) via de G.Verboonstraat en de in het verlengde liggende Oranjestraat en Oranjebrug kon voor 1940 al het verkeer tussen Rotterdam en Vlaardingen snel worden afgewikkeld.