Geboren op Zuid
Start.Familie nieuws.Ons zomerverblijf.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.
Volgende pagina.
Volgende pagina.

Geboren op Zuid

Ik ben geboren ‘op zuid’ en wel in de kraamkliniek aan het Putseplein en heb de eerste levensmaanden samen met mijn ouders en oudere zus ingewoond bij mijn opa en oma in de Slaghekstraat. Vrij snel daarna zijn we verhuisd naar een nieuwbouwwijk en in ons geval was dat Overschie. We kregen daar de beschikking over een (klein) vier kamerflat(je). Daar zijn nog wat broertjes en zusjes geboren, ik kom uit een gezin van zeven kinderen) en toen het flatje echt te klein werd kregen mijn ouders een eengezinwoning aan de Hoogmadestraat, twee verdiepingen en 5 kamers.

In Overschie ben ik naar school geweest, zowel de kleuterschool, de lagere school, een jaartje MULO alsmede de Technische school.

Opgroeiend in een zich van de oorlog en het bombardement herstellende stad, de typisch Rotterdamse aanpak van “niet lullen maar poetsen” en de eenvoud die er in mijn jeugd was, zijn vormend geweest voor mijn karakter. Ik denk niet alleen voor mij, maar ook voor veel generatie genoten die omstreeks 1950 in Rotterdam zijn geboren en opgegroeid. Je herkent ze zo, voor een buitenstaander zijn ze hard, cynisch en daardoor vaak moeilijk te begrijpen. De no-nonsense aanpak, de directheid en de afkeer voor dé autoriteit zijn algemene Rotterdamse kenmerken.

Rechts de kraamkliniek aan het Putseplein en links een van de wiegjes die toentertijd in de kliniek gebruikt werden, zodat ik zonder meer kan stellen dat ik kort na mijn geboorte in een dergelijke wieg (en misschien wel specifiek deze) gelegen heb.

Mijn eerste wiegje

De voor- en binnenkant van mijn geboorte kaartje.