Start.Jenever historie.Schiedam.Bergen op Zoom.Familie nieuws.Tot slot.
www.familieholleman.nl.
Onder de kwartierstaat (stamboom) van echtgenote Corrie.

A. Schopenhouer en J.C. Konings

Onder de uitgeschreven kwartierstaat van Corrie waarbij begonnen wordt met de vader van Corrie en geheel onder die van haar moeder.  

Corrie met haar ouders J.C. Konings en A. Schopenhouer in een woning van het St. Janshofje (zie foto).

Cornelia Konings

J.W. & C.M. Groeneweg

C. Schopenhouer - van Rij

 

J.C. Veltman & G. van Rij

Cornelis Konings

J. Schopenhouer

C.M. Groeneweg (midden) met vriendinnen

Trouwen  vd Hoeven & Groeneweg

Gezin Konings & Groeneweg

Genealogie (stamboom) van  de families Holleman (Piet) en Konings (Corrie)

Genealogie is een van de hobby’s van echtgenote Corrie Holleman-Konings. Zij heeft gezorgd voor onderstaande informatie

Volgende pagina.

Losse berichten

 

Dit is de vader van Jacoba Christina Veltman geboren 06-11-1854 overleden 29-10- 1934 te Gouda. De reden dat Johannes Henricus Veltman is geboren in Schiedam in 1854 en overleden is in Gouda in 1934 is dat hij werkte bij Apollo, de Stearine kaarsenmakerfabriek in Schiedam. Wegens de economische crisis fuseerde deze fabriek in 1929 met zijn concurrent, de Stearine Kaarsenfabriek "Gouda." De productie te Schiedam werd gestaakt en geheel naar Gouda overgebracht. Vandaar de verhuizing naar Gouda. Zijn vrouw Clasina van Katwijk is een paar jaar later in 1937 overleden in Rotterdam.

 

en tijdje geleden vroeg mijn zoon Robert of ik verre familie was van een collega die ook Groeneweg heet, net als mijn oma (Catharina Maria Groeneweg).

 
Een familielid van hem had de lijn Groeneweg helemaal uitgezocht. Die zijn ontstaan uit twee takken, we stammen dus van twee verschillende takken af. Dus nee, hij is geen verre familie. Nu heb ik op zijn site gekeken en onze stamboom vergeleken. Veel informatie klopt. Van hem en van mij. Maar er staan ook leuke stukjes bij! Zoals onderstaand. Zij is van hem dus geen voorouder maar van mij juist wel! Een stukje geschiedenis. Waarschijnlijk een opname rapport!

 

Na het overlijden van haar man is Annigje weer in Mijnsheerenland gaan wonen. Ze kwam terecht in een armenhuisje, waarschijnlijk helemaal uit haar doen. Opgestookt als ze was door kwaadwillige elementen is ze er misschien zelf wel debet aan geweest dat midden in de winter op 21 januari 1758 haar huisje is afgebrand. In elk geval is zij haar zinnen kwijt geraakt, was ze "ijlhoofdig" geworden. Het was geboden - vond de hele buurt - haar zo spoedig mogelijk ergens in bewaring onder te brengen. De buren waren doodsbang dat zij anders het slachtoffer zouden kunnen worden van nieuwe brandstichting. De kerkenraad en dominee Van Reverhorst dachten daarbij aan opname in het leprooshuis te Dordtrecht. Stante pede ging dat niet en zodoende kreeg ze dag- en nachtbewaking van twee sterke mannen. De schout vond dat zelfs nog onvoldoende en voegde er nog twee bewakers aan toe. Het zwakke weerloze mens kon geen vin meer verroeren. Haar vader Claas van den Berg, vond dat hij al meer dan genoeg had gedaan voor zijn dochter en was tot niet meer bereid dan een van de vijf kinderen - de naar hem genoemde Claas - voor zijn rekening te nemen. Met de binnenvader van het leprooshuis kwamen dominee Van Reverhorst plus een ouderling en diaken overeen dat de Annigje daar kon worden gehuisvest voor 125 gulden per jaar en een goede uitzet. Op donderdag 26 januari 1758 is zij met twee wagens en enige mannen, omdat de schout die omslag nodig achtte, naar Dordrecht getransporteerd. Haar kinderen werden door de diaconie uitbesteed.

 

 

Mijn oma, Catharina Maria Groeneweg komt uit Rotterdam maar haar voorouders komen uit de Hoekse Waard, Oost- en West Beijerland, Heinenoord, Nieuw Beijerland enz. Bekende namen zijn in onze stamboom dan ook Kleinjan, Kroost en Mookhoek.

De zuster van mijn oma, Johanna Wilhelmina Groeneweg, is na haar huwelijk weer in de Hoekse Waard gaan wonen en wel in Numansdorp. Zij trouwde met Teunis van der Zwart die daar is geboren. Zij kregen (naar ik weet) vijf kinderen. Het trieste is dat de zus van mijn oma er ineens niet meer was. Ze zat achterop de brommer en is verongelukt. De ontsteltenis daarover kan ik mij nog voor de geest halen! Zomaar ineens is de zus waar je goed mee omging er niet meer! Hieronder Tante Jo en Ome Teun op een vakantiefoto.

 

Het leuke van het stamboom onderzoek is als je iets kan vinden wat er nog is. Nu was ik al een tijdje aan het zoeken naar de overlijdensdatum van Dingena Cornelia Eland. Ze is geboren op 6 juli 1861 te Klundert en overleden vóór 1948. Maar ik wil de juiste overlijdensdatum.

Zij was gehuwd met Jacob Blommers en ze hadden 16 kinderen. Zij kreeg Apolonia Blommers op 23 oktober 1893 te Klundert. En Apolonia overleed te Hooge en Lage zwaluwe op 15 maart 1938. Dus haar moeder Dingena Cornelia leefde nog toen Apolonia is overleden

En Apolonia Blommers is de moeder van Jacob Schopenhouer. Dingena Cornelia Eland is dus grootmoeder van Jacob Schopenhouer Ze was geregistreerd in 1930 in het dorpje Moerdijk. Aan de Steenweg 68. En wat blijkt? De woning is van 1930 en bestaat nog! Volgens het register is de registratie van 1930 tm 1938 En ze is overleden op 04-10-1938 te Moerdijk.

 

Opa Cornelis Konings (opa Cees) geboren 06-01-1908 op 18 jarige leeftijd.Op 20 augustus zijn Cornelis Konings 22 jaar oud en geboren in Rotterdam en Catharina Maria Groeneweg oud 21 jaar geb Rotterdam gehuwd.

Vader van de bruidegom is Huibert Konings geboren te Fijnaart en de moeder is Catharina Douw geboren Colijnsplaat. Van de bruid zijn de ouders Joost Cornelis Groeneweg geboren in Barendrecht en Catharina Maria van der Neut geboren kralingen.

Het huwelijk vindt plaats in Rotterdam. Het huwelijk werd ontbonden op 12-11-1947.

Opa (Cees) was ten tijde van de oorlog machinist der Koopvaardij. Hij kon toen moeilijk terugkomen omdat we werden overvallen door de oorlog. Tijdens die periode heeft hij kennisgemaakt met een Noorse vrouw Gudrun Elvira Olsen. Nadat hij gescheiden was van mijn oma in 1947 is hij in Noorwegen gaan wonen in Bergen. Uit dit huwelijk zijn nog een aantal kinderen geboren waaronder een dochter Marid Konings maar verder is er niets bekend. In 20-08-1930 woonde hij na zijn huwelijk met mijn oma in de Kameliastraat 32 te Rotterdam.

 

Deze foto is gemaakt op de bruiloft van mijn moeders zus in 1969. Het zijn mijn vader en moeder, Marjolein, ome Gijs, Tante Annie en Carla van Nielen.

 

Waar ik het steeds over heb zijn de familiefeestjes van vroeger. Wat waren die altijd gezellig! Een feestje en dan een zaaltje huren achter een cafe en zelf de drank halen en de snacks maken. Een man met een accordeon erbij en feesten maar! Zingen, spelletjes en een grote familie. Het was altijd weer geslaagd! Deze foto is gemaakt op de bruiloft van mijn ome Hans en tante Corrie.

Dit is een stukje trieste familiegeschiedenis voor de naaste familie. Wat een verdriet! Het broertje van mijn moeder Gijsje (Gijsbert) Geboren op 08-04-1949 Schiedam overleden op 21-06-1962 te Schiedam

(mocht je bezwaar hebben tegen dit berichten laat het weten)

 

Catharina Konings.
Het zusje van mijn vader dat verdronken is op driejarige leeftijd in de Schie. Mijn oma lag toen in het kraambed van mijn vaders jongste broer. Geboren op 26-03-1943 te Rotterdam overleden op 30-06-1946 te Schiedam

Volgende pagina.

Apolonia (Ploon) Schopenhouer

J.C. Konings als leerling automonteur.